27 Mar kl. 11.53

Make it count

Det här är min favoritvideo på hela vida webben. Jag är inte typen som skulle förstöra en lägenhet med att klista upp CARPE DIEM som någon ful vägg-konst men när jag behöver inspiration och motivation så tittar jag alltid på en Casey-video. Tex den här!!


Postat i kategorin: ....Vackert
26 Mar kl. 10.29

TENTADAG -2 dagar

Går tiden någonsin så fort som när man ska tentaplugga? Jag vet inte. Skalan måste vara något i stil med lunchtid < sommarlovet < när man snoozar på morgonen < tentaplugg. Man bara sätter sig ner kl 10 och så BAM har 4 dagar gått. På andra sidan skalan kommer typ den sista timmen på ett arbetspass och allra längst ut är sista minuten på tvättmaskinstvätten som brukar ta typ 3 år. Tid är verkligen relativt. 

Iallafall. Jag pluggar ifall det inte framgick! Vi hade sista föreläsningen i tisdags så nu har snart en vecka av "fri tid" gått, dvs fri tid som lagts åt att plugga ca 250% mer än vad jag gjort under själva terminen. Jag brukar vilja hänga i skolan och tentaplugga men den här gången har jag faktiskt haft bra flyt hemma. Sätter mig vid 10 och pluggar tills 23, paus för fika (fikor). Man ska göra vad som känns bra! 

Nu har jag i princip gått igenom alla områden en gång (utöver ordinarie tillfälle under terminen då) och det känns okej. Ska kolla igenom ex-tentor och börja repetera sånt jag är osäker på/har missat. 

Här är två exempel på tentafrågor vi kan få! Numera är allt MCQ (multiple choice questions) så man får en fråga och sedan svarsalternativ. Skönt att slippa skriva små noveller för varje fråga som man gjorde innan, men svårt för MCQ är oftast sjukt specifika. Liksom har man inte läst om det så är det svårt att chansa. Det är 120 st frågor på en terminstenta och på den här, som är halvtermin, är det typ 80 st tror jag. Så det tar ju sina timmar! 

Så ja, det här håller jag på med! Nu ska jag fortsätta 🎉

Postat i kategorin: läkarlinjen t5
16 Mar kl. 12.23

Snart halvvägs!!!


4 terminer har gått och snart är hälften av den 5te färdig! För snart 2,5 år sedan skrev jag det här inlägget om PBL - ett koncept vi har i Lund där man ses två gånger per vecka för att diskutera/redovisa veckans mål. I drygt 2 år har jag alltså haft samma sak VARJE VECKA. Vi får ett fall, man måste plugga på det, sen redovisa på nästa möte. Det är ständig stress och ingen vila. Idag hade vi vårt sista PBL-möte någonsin. Hur sjukt är inte det?? 

Hela klassen firade med att klä upp sig, poppa bubbel på mötet och sedan fortsatte festen ut på stan. Vi gick till Grand, käkade nice middag och möttes upp därefter. Shit. Snart börjar klin och allvaret, inte långt kvar! 
 
Postat i kategorin: läkarlinjen t5
13 Mar kl. 14.44

Paris nights


Att kunna gå hem en natt i plusgrader & bara axlar, det är egentligen vad livet handlar om. Då är jag glad. 
Postat i kategorin: ....Utflykter, ....Vackert
11 Mar kl. 13.42

Senaste jobb + New York-resa

Två bilder från fotograferingen förra veckan. Vi ville hålla det väldigt enkelt och ha en "hemma hos"-känsla över allt, och det tyckte jag blev bra! Själv fastnade jag lite för de här blusarna, jag har en liknande som är köpt för typ 3 år sedan och aldrig använd... Kanske är det dags i vår??

I helgen har jag varit över i Köpenhamn med Sanne! Det var en julklapp/födelsedagdspresent från mig till henne. Hon pluggar i Uppsala nu (den lilla länsförrädaren) så jag tyckte det var passande med en helg tillsammans på sydligare breddgrader. Det största plusset med cph är att min kusin, som är diplomat, är placerad där för några år framåt och vi kan därav bo hos dem - inne på Svenska ambassaden! Fick dock förklarat för mig att det tekniskt sett inte räknas som "svensk mark" som alla filmer hävdar, så nu måste jag sluta säga det, haha... Nej, men det var superkul och skönt med en liten mini-semster. 

En annan sak som är superkul är att jag + Jacob åker till New York om inte så lång tid!! Det blir en resa med både semester och jobb, jag ska köra lite foto där och sen ska vi såklart chilla/leva gärnet också. Jag har aldrig varit i staden så ska bli ytterst spännande! 


Postat i kategorin: ....Vackert
09 Mar kl. 10.24

Finns det kvinnosjukdomar finns det kvinnovård. Right?

Igår var det den 8 mars, dvs internationella kvinnodagen. Jag har sett och läst så många starka uttalanden av män & kvinnor om hur kampen kring jämställdhet ser ut. Vi är på rätt väg men har en lång bit kvar. Jag kom att tänka på ett eget exempel.

Som läkarstudent läggs otaliga timmar på anatomi. Hela termin 2 består av anatomiplugg och även en stor del av termin 3. Vi går igenom varenda ben i kroppen, alla muskler och senor och organ. Varenda liten böj på tarmpaketet och alla små knutor som lårbenet kan tänkas ha. Till det har vi anatomi-modeller i plast, ni vet, tex den här klassiska torso-modellen som finns överallt på skolor osv?

Iallafall. Vi har modeller på allt idag, men fram tills väldigt nyligen (jag skulle gissa på till ca 4-5 år sedan) fanns det inga modeller på bröst. Äldrekursare som undervisar oss i anatomi berättade det här. Man såg ju utsidan av ett (oftast manligt) bröst på torson, men inga specifika snitt eller så som berättade hur det såg ut i ett kvinnligt bröst. Jag vet inte om man tyckte bröst var medicinskt ointressanta eller kanske för sexuellt anspelande, men då hälften av jordens befolkning bär på dem och många av oss insjuknar i just bröstcancer känns det högst aktuellt med en bild av hur de ser ut inuti. Värt att tilläggas är också att vi har modeller på i princip allt annat. Könsorgan finns med, så att det skulle vara stötande med ett par bröst passar inte riktigt in. De var nog inte tillräckligt viktiga helt enkelt. 

Modellen vi har idag ser ungefär ut som den här, inte exakt. Vår visar inga tumörer men man ser ett snitt iaf. 

Jag hör överallt att kvinnosjukdomar inte får lika mycket plats. Det finns många exempel (endometrios, vaginala problem så som svamp, blödningar osv) och som kvinna får man generellt svaret att "det är helt normalt, många har de här problemen". Jag vill inte vara naiv men en del av mig misstänker att hade män haft likande problem kring sina kön/reproduktionsorgan hade det kanske hänt mer. Bröstcancer respektive prostatacancer är två utbredda patologier som är så stora att vi inte kan blunda för dem längre, men många "små" problem slinker lätt igenom som "helt normala" för att de just drabbar kvinnor. Det är min uppfattning som kvinna och som läkarstudent. 

Som sista kläm vill jag dock påpeka att läkarutbildningen idag lägger ett betydande fokus på just sånt här. Det är inte okej längre och folk säger ifrån. Frågorna kommer oftast (om inte alltid) från oss studenter och får ledningen samt föreläsare att lägga om.

Igår på terminens sista PBL-möte var det manfall i vår grupp, killarna var sjuka och vi var endast tjejer närvarande, inkluderat vår handledare. Passande för 8 mars och allt ✨😏 Som om det vore planerat handlade sista fallet om kvinnlig genitalia. Det var ett perfekt, avspänt möte och vi hade intressanta diskussioner om det här med kvinnlig patologi! Jag la upp den här bilden på min insta, igår var vi iaf 6 tjejer som både blev smartare och bättre på vad det är som händer med just vår kropp! ✨🌸✨🌸✨🌸

Postat i kategorin: läkarlinjen t5
08 Mar kl. 20.50

Klin-termins-placerad i Helsingborg


Idag är ingen vanlig dag, så som jag trodde i morse när jag vaknade, för idag fick vi besked om vart vår klin-placering ska vara. Dvs vart vi ska spendera de kommande 2,5 (kliniska) åren med start nästa termin. De möjliga städerna är Lund, Malmö & Helsingborg. Jag har inte tänkt så mkt på det, orkar inte stressa över sådant jag inte kan påverka, jag gjorde mitt val i veckan som alla andra (valde först Lund, sen Malmö och sist Helsingborg). Idag kom det fruktade mailet - jag fick Helsingborg. 

Jag ska inte ljuga och säga att det känns BRA. Det känns fett tråkigt av 2 anledningar - jag var den enda av alla mina vänner som hamnade där & jag kommer få lägga 2 timmar på att bara ta mig till och från plugget. Pendlingen är något som jag vet kommer lösa sig, man får liksom gå upp tidigt bara. Sjukhuset i Helsingborg har jag också bara hört gott om så det är lugnt. Det som suger är ju att jag tappar mina vänner. Det känns. Fastän klin är annorlunda pre-klin i det att man inte har lika mkt föreläsningar tsm utan mer går bredvid läkare osv, kommer man ju ändå träffa de man är placerad tillsammans med. Kunna chilla ihop i lunchrummet, prata skit om dåliga handledare med någon. Bara vara i det tillsammans. Alla säger att klin är betydligt tuffare än vad vi hittintills stött på och jag hade gärna tagit mig an den utmaningen tillsammans med vänner. Iaf en ynka vän. 

Det har nog inte sjunkit in riktigt ännu, jag lever fortfarande i tanken om att det löser sig. Och det gör det ju. Såklart. Jordens undergång är liksom inte på ingång men ändå, lite får man tjura.

Jag väljer att se det så positivt jag kan! Det är trots allt läkare jag vill bli, att hänga med mina vänner kommer jag också kunna göra. Jag får lära mig att plugga på tåget och hoppas på bra handledare ;-)
Postat i kategorin: läkarlinjen t5
08 Mar kl. 11.37

Systoliska blåsljud och morgon-te


Fotograferingen i tisdags gick bra! Jag har ju jobbat med Salomé och Whoops så många gånger nu att det alltid flyter på bra, det är skönt att ha en stående kund :-) Jag fotade under dagen och redigerade klart allt under kvällen, bra och intensivt! 

Nu har jag haft sovmorgon, passade på att stanna hemma och plugga här. Ska snart käka lunch och ta mig till skolan. Försöker bli smooth med mitt stetoskop också. Ute på senaste praktiken fick jag lyssna på diverse blåsljud och hjärtåkommor. Hade det inte varit för att jag nyss läst patientens journal hade jag nog inte kunnat säga så mkt, haha... Det är sjukt svårt. Läkaren jag gick med bara "ah, här hör du ju tydligt ett systoliskt ljud" och jag bara "mm ah verkligen". Hem och öva.
Postat i kategorin: läkarlinjen t5
06 Mar kl. 10.24

Fotografering i vårsol

Idag är jag glad för iaf 2 saker - Det är sol ute vilket är SÅ. SKÖNT. för det har varit slask och skit ett bra tag. Det är fint när det snöar men sen kommer bilar och människor och avgaser och allt blir grått igen. Men idag skiner solen, det är bra. Jag ska ha ett fotojobb idag också, så det är plus med fint väder, trots att vi ska vara inomhus.

Den andra anledningen till varför jag är glad är att det är tisdag. Igår var det nämligen måndag och det var en pissig jäkla dag. Jag vaknade trött och förkyld, ville bara ligga på golvet och gråta för att allt är stressigt. Fick ta mig till skolan och grät där istället. Kom hem, la mig i sängen och sen blev jag kvar där. Man får ha sådana dagar också, jag vet det. Det är bara jobbigt. Men idag känns allt bättre. Jag har fina vänner och familj som alltid backar. 

Okej vidare från den deppiga anekdoten - Idag ska jag plåta! Varje säsong tänker jag "nu ska jag hinna med mer foto" och varje säsong inser jag att det inte går. Jag hinner inte jobba mycket. Jag prioriterar skolan + att återhämta mig från den. Men IDAG blir det av :-) När jag får sätta mig in i en fotografering är jag i en annan liten värld. Där spelar inte skolan så stor roll och jag kan vara kreativ. Det ser jag fram emot. Jobba med andra delar av hjärnan.

Nu har jag ätit frukost till Casey Niestat-vloggar vilket jag alltid får mkt inspiration av. Lyssnar på Alicia Keys. Ska ut på stan för att plocka upp kläder + blommor!! Massa fina blommor till dagens shoot. Åh jag blir så glad av blommor 🌼 

 
Alla bilder finns med länk pinnande på min pinterest 💗
Postat i kategorin: ....Vackert
03 Mar kl. 20.26

Business in the front

Party in the back!! Nej men väldigt länge har mitt hår endast varit något som "kom med resten av mig" och jag kände att nu var det dags att åtgärda det lite. Jag är ju lagd åt det bekväma hållet så en frisyr som kräver omvårdnad är utesluten, däremot ville jag plocka fram det fall som mina längder trots allt erbjuder. Sagt och gjort, igår var jag hos frisören och nu finns det lite mer liv i kalufsen! Vissa kanske kommer ihåg tiden då mitt hår var tvådelat, den blonderingen levde trots allt kvar genom halva min tonårstid. Nu får vi se hur länge detta varar!
Postat i kategorin: ....Vackert