31 Jan kl. 19.30

En dag på läkarprogrammet - obduktion

Att läsa till läkare innebär att man ibland får ta del av lite märkliga saker. Vi får bl a göra kroppsundersökningar på varandra (tvivlar på att tex jurister får se sina klasskamrater i underkläder i skolsammanhang) eller som idag, närvara vid obduktion. Jag förstår att detta är ett känsligt ämne så vill man inte läsa mer om det går det bra att stanna här :-)))

Jag tänkte inte gå in på djupet, det är ju trots allt en upplevelse man inte direkt vill (eller ens får) dela med sig av i så stor utsträckning. Bara gå in lite på dagen.

Idag hade jag min andra obduktion. Vid de här tillfällena blir vi inte tilldelade en kropp som vi "får lära oss på" utan det är en helt äkta obduktion där vi studenter närvarar i samband med obduktionstekniker/amanuenser samt patolog, för att finna dödsorsak hos den avlidne. Det är alltså ingen lekstuga utan fullt allvar och därmed tas kroppen i full respekt. Vi är där från 08 till 12 och lägger i slutet fram våra fynd för ansvarig patolog. 

Jag är helt slut efter idag. Momentet är uttröttande för mig genom främst 2 aspekter:
1- det är en slags mental urladdning att genomgå vad som, för de allra flesta, är ett ovant och lite obehagligt förlopp. Man ser saker man inte är vad vid att se, man luktar saker som man inte är van vid att lukta. Man står upp i en ganska statisk ställning i 4 timmar. Det kan trötta ut den bäste.

2 - Jag kan inte äta bra, varken före eller efter. Av ren aptitslöshet får jag inte i mig mycket käk, idag gick jag upp kl 06 och har nu (kl 19) ätit 2 knäckebröd med smör, ett glas yoghurt samt druckit en kopp kaffe. Min mage kurrar men allt jag närmar munnen luktar konstigt. Jag äter heller inte kött eller fisk dagarna runt obduktion, jag har helt enkelt ingen aptit för det. 

Jag tycker att momentet i sig är bra. Trots att man i sin karriär kommer möta merdelen levande patienter (även patologer träffar levande) är döden en stor del av vårt arbete. Man kan inte blunda för det, och alla kommer en dag nå dit. Långt ifrån alla kroppar obduceras, men alla ser vi lika dana ut inför döden. Det är något som slog mig starkt första gången jag närvarade. Det är såhär vi alla ser ut, give or take. Det sätter lite spår, tycker jag, och inte minst får man en helt ny bild av all den anatomi vi lärt oss! Det är trots allt det viktigaste, vi måste ju veta vart mjälten sitter innan vi ska in och operera på en levande patient. Våra handledare (amanuenser) är jättebra och vana vid att alla reagerar olika. Man får lov att sätta sig ner eller lämna rummet, men också vara väldigt delaktig om man så vill det.

Jag ville bara berätta lite om min dag, antar jag! Innan jag kom in på läkarprogrammet hade jag ingen aning om vad som hände där, så här är en liten inblick i termin 5. I övrigt har jag ett ganska pressat schema nu (just den här veckan är lite chill dock, behövligt) så jag tar varje dag för sig. Mycket att närvara på och mycket att studera på egen hand. Men det är kul!! Tänk att nästa termin ska jag ut på klinik??? What vad hände med all tid liksom. Känns väldigt nära och väldigt långt bort på samma gång. Märkligt.

Nu ska jag leta efter något som går att käka...! Hade ingen passande bild för inlägget så här är en som visar hur familjen spenderar kvällen efter en nice middag hos mig & Jacob. Till och med Pim-Pim var mätt. 
Postat i kategorin:
31 Jan kl. 13.41

En ledig dag


En ledig dag är för mig supernice för att då behöver man 1) inte gå upp ASTIDIGT utan kan sova till 8-9 och sen käka frukost länge, vilket i princip är vad livskvalitet handlar om, och 2) göra sådant som man inte annars hinner med. På den här veckans lediga dagar (mån + ons) har jag varit på arbetsintervju - för sommarvikariat måste man knipa snabbt som satan ifall det ska bli något kul - och pluggat ifatt.

Jag vet med mig att den här veckan är betydligt mer luftig än nästa, så jag försöker ligga i fas (och kanske lite i förväg??) men det går sådär. Mycket att läsa, mycket att förstå. Idag sitter jag på skolan för där brukar mitt flow vara lite bättre. Vi får väl se vart jag hamnar! De måttligt illustrativa bilderna visar patogenesen hos inflammatorisk tarmsjukdom. Så kul har jag det idag. 
Postat i kategorin:
25 Jan kl. 14.54

Thailand snapbacks


Först anlände vi till Bangkok och checkade in på Royal Orchid Sheraton, ett trevligt ställe precis intill floden. Det var SÅ skönt att kunna slänga av sig kläderna och vandra ut i den fuktiga värmen. Tog inte alls många bilder här, vi hängde mest vid poolen och gick runt i stan. Åt mycket god mat och drack drinkar, tex på häftiga Lebua state tower, grym utsikt över hela Bangkok!! 


Rolig notis: I Bangkok blev vi insläppta av vakten till en Chanel-butik, medan personen bakom oss (som såg betydligt fräschare ut) blev stoppad i dörren. Jag undrar vad det var som talade för att vi skulle kunna spendera några tiotusen på väskor. Kanske min SÖNDERSLITNA, smutsiga tygpåse från skolan andades trend? Vi gick ett varv, suktade efter allt fint, lämnade. Börjar Chanel sälja trashade tote-bags vet ni vart ni såg det först. 

Efter 2 dagar i stora staden Bangkok lämnade vi för sydligare breddgrader. Flyget ner till Krabi tog ca 1 timme och sen blev vi upplockade av hotellet. Var enda gång jag färdas med någon form av transportmedel i Thailand ber jag lite för mitt liv. Kommer vi överleva, kommer vi rätt, är det här verkligen rätt sida av vägen? Får man sitta 30 pers på flaket av en lastbil? Tur inte mamma åker bil här. Vårt hotell var supernice och väldigt trevligt. Allt i Krabi/Ao Nang är ju väldigt turistigt, så även hotellen, men vi var där mest för att äta frukost och sova. Skönt att ha ett säkert ställe att vända sig till ifall något skulle gå snett. De hade en "private beach" (de sa att den var privat men vad jag kunde förstå hade de mest satt ut solstolar på den annars allmänna stranden) där vi hängde några eftermiddagar. Mysigt då man kom hem från en dag ute på öar. 


Läste bok. Så länge sedan jag kände mig avslappnad nog till att försvinna bort i en bok som inte är kurslitteratur. Kände mig faktiskt väldigt ledig <33


Köpte mig en sånhär superturistig outfit men den var guld värd efter brännan :-)))


Fina lilla Jacob <33 Den här bilden känns väldigt semestrig för mig

Bara några stenkast upp till villan! Exakt här blev en dam ATTACKERAD av en apa som först stal alla hennes saker och hoppade upp med dem i trädet, för att sedan komma ner och verkligen försöka dra av hennes bikini (??) i hopp om att få fler godsaker. Efter det försvann all min tro på apor, fy fan så luriga de är. 

Dagen innan hade vi varit ute på en ö i 5 timmar vilket verkligen inte var optimalt för mitt skandinaviska pigment. Fick hålla mig i skuggan hehe. Det fanns ett nyöppnat hak som hade gott kaffe! Thailändare dricker nog inte riktigt kaffe så som vi gör, det märktes i hur tex hotellets kaffe smakade... Det här stället var mer som ett västerländskt baristaställe, inte jättecharmigt egentligen men vi spenderade några gånger på att käka och dricka nice. 


För en fotonörd likt mig är miljöerna helt fantastiska. Jag vågade inte ta med kameran ut på öar (för mkt vatten och sand som med största sannolikhet hade förstört allt) men gick runt med den lite på fastlandet. 


Ett ställe nära oss där vi badade första kvällen! Nu var tidvattnet högt men tidigare under dagen kunde man gå ner bakom klipporna till en mini-stand som var väldigt mysig. 


Som sagt, alla miljöer var ju som att fota till vilken swimwear-kampanj som helst haha. Töntigt fint. 

Den här baddräkten tycker jag väldigt mycket om, letade efter den länge innan jag hittade den på Calzedonia! Enkel men ändå lite exxxtra. 

Det här var en liten (stor) bildbomb från vår semester! Allra mest fotade jag med mobilen men det går inte att slå bilderna tagna med riktig utrustning. Resan hem gick bra, jag lyckades faktiskt sova lite på planet så det var nice. Sen vi kom hem har det dock tagit lite tid att anpassa sig till vardagen, jag känner mig fortfarande trött och lite off grid. Hoppas att det ska ge med sig snart :-)
Postat i kategorin: ....Utflykter, ....Vackert