25 Apr kl. 10.00

Hur är plugget på läkarprogrammet?

Det känns som om jag precis började plugga men det har faktiskt gått över ett år, är ju på termin 3 nu. Dags att utvärdera lite kanske?

Jag läser vid Lunds Universitet vilket är kalas. Älskar ju Lund. Det är en riktig studentstad som andas spex och akademi, långa traditioner och knasiga upptåg. Men programmet då? Jo, tycker man om biologi, människor, ligament med konstiga namn och tjocka läroböcker är det verkligen fullpott. Jag läser preklin till och med termin 5, dvs det dröjer 1 år tills dess att jag får komma ut på klinik (=sjukhus). Preklin är teoretiskt vilket innebär mycket fakta och lite praktik. Men är det bara plugg hela tiden?

Det är väl ingen direkt hemlighet att läkarlinjen innebär mycket studier. Det vävs in i livet och om man bara avsätter tid lite då & då är det inget som är omänskligt. Klart fördelaktigt om man har lite fallenhet för att ta in fakta och så men man lär sig att plugga. Jag har ca 8-10h schemalagd undervisning i veckan och ut över det lägger jag ca 15h. Vissa veckor mer, vissa mindre. Det är som ett heltidsjobb-ish. 

Innan universitetet satt jag aldrig kvar i skolan, jag läste det mesta hemma. Nu är det standard att hänga kvar (har de flesta föreläsningarna till kl 12 eller kl 15) och jag brukar gå hem runt 17. Vissa dagar skippar jag det helt och andra sitter jag längre. Notera väl att det inte är proppat av koncentrerade studier, hälften av tiden brukar gå åt till att lyssna på skvaller från helgen eller köpa kaffe. Livet handlar om balans liksom.

Innan tenta kan det vara lite stressigt (beroende på om man pluggat kontinuerligt eller ej, hehe...) men det är inget som inte löser sig :-)))) 

Som blivande sjukvårdspersonal får man ta massa häftiga vaccinationer också. Man kan tex vaccinera sig mot TBC och få en stor varig böld som tar aslång tid att läka och i slutet ändå lämnar ett fult ärr efter sig. 

I slutändan måste man dock inse att alla kursare sitter i samma båt vilket också är den största anledningen till att man klarar sig igenom. Man är deppig ihop, glad ihop, trött ihop. Universitetet är olikt gymnasiet på det viset att ingen riktigt bryr sig om individen. Missar man saker så blir man bara underkänd, ingen lärare fångar upp dig. Därför är det extra viktigt med någon som saknar en ifall man uteblir. 

Man får heller inte glömma allt kul som kommer efter det där hårda plugget! TENTAFESTER, sittningar, nationshäng, baler, sushi i botaniska eller kanske en glass på stortorget? Oavsett känns det alltid så befriande att lämna in tentan och vara fri, även om det bara är för några dagar. 

 
Så för att sammanfatta:
- Är det mycket plugg? IBLAND
- Är det värt det? ALLTID
 
Postat i kategorin: Läkarlinjen t3
24 Apr kl. 15.20

New face-workshop


Fanny, Cornelia & Lamin från Sweden models agency


Här kommer lite bilder från min helg! Hängde med detta toppengänget + duktiga make up-artisten Roberta. När man blir scoutad av en modellagentur hamnar man oftast på deras sk new face-avdelning. Här gäller det att skaffa nice bilder så man kan komma ut på marknaden. Agenturen står sedan för kontakterna och marknadsföringen som förhoppningsvis leder vidare till jobb. För att vara nya i branschen var de här superduktiga och allt gick precis enligt planen! Vi hade tur med vädret också och kunde plåta en del utomhus. 

För mig som fotograf gäller det att ha både en plan B och C ifall att något skulle strula, lyckligtvis slapp jag sätta de i verk ;-) Vårt mål var naturliga portfoliobilder och gärna något lite mer varierat. Roligt och kreativt! 

Fler bilder finns att se på www.tovekjaerran.tumblr.com 

 
 
Postat i kategorin: ....Vackert
24 Apr kl. 12.41

Away

En liten film från Thailand, skakigt ihopklippt av mig. Skönt att blicka tillbaks på då det snöar i april :-))) Notera hur väl Jacob reppar Lund University genom hela resan.... haha.  
Postat i kategorin:
19 Apr kl. 17.11

Rött & kjolen


Kan inte smyga med att den här kjolen är min nya favvis då den är med i alla (?) inlägg jag gjort i vår. Den är iaf supernice och jag har den till vad som helst. Köpte den på HM för ett tag sedan. 

Idag har jag haft min anatomitenta (hade inte kjolen på då!! :( ). Har pluggat ganska mycket men när jag lämnade salen kändes det lite... sådär. Äh, vet inte. Av alla hundra strukturer jag läst in kom såklart flera av de jag var osäker på. Hade också fått för mig att vi skulle få resultatet direkt efter utförandet - som vi fick sist - men nej, jag får vänta 1 vecka på min dom. Det är ju bara en tenta i mängden och jag förstår att jag lär behöva göra en omtenta någongång under programmet. JAJA. Ändå bitter haha. 

Nä, men nu blickar jag framåt för den här veckan händer annat kul! Jag ska ha min workshop på lördag och till den ska en del fixas. Allt har ju legat på is pga tentan (ångest igen haha) så nu måste jag dra i många trådar snabbt :-))) 
 
Postat i kategorin: ....Vackert
13 Apr kl. 16.04

Gult


Kör hårt på det gula nu i påsk - ska jag sitta i skolan och plugga kan jag iaf vara färgglad att se på :-)
Idag tragglar jag anatomi med mina fellow klasskamrater, det går segt framåt men med små steg ska jag nog ta mig i hamn. Förhoppningsvis.... Kommer bli en lång kväll här men med väl planerade pauser kan man stå ut.

Glad påsk! 
Postat i kategorin: ....Vackert
11 Apr kl. 18.02

Testing testing


Hejhej! Idag har jag sysslat med massa roliga saker. I en uppkommande workshop kommer jag plåta massa fina tjejer och killar från Sweden models new face-avdelning. Det ska bli riktigt roligt, både att få knäppa lite nice bilder men också att få hänga med dem och liksom ge en bra start i den här branschen. Jag kommer ihåg mina första jobb och hur nervig man var, det är inte så lätt att slappna av och prestera. Mina erfarenheter har varit väldigt bra men någon gång har man hamnat hos fotografer och kunder som kanske inte varit de allra skönaste. Jag hoppas de tycker om mig och inte blir avskräckta för livet heheh :-))))

Iallafall, jag har fixat med lite grejor tills dess, typ testplåtat och byggt runt. Länge sedan jag använde studio-gear så kan behövas lite uppvärmning. Ska bli kulkul! 

Postat i kategorin: ....BTS, ....Porträtt, ....Vackert
10 Apr kl. 16.46

Nytt för Whoops fashion

Salomé (Sweden models) 


Det är svårt att ta på sig saker när skolan överraskar en med sysslor lite titt som tätt, därför är det så himla nice att kunna ha återkommande kunder - tex Whoops. Vi fotar några gånger per säsong och har blivit ett bra team vilket underlättar mycket. Planering, kontakt och sådant är det som tar allra mest tid annars och det är minst kul av själva processen. 

Här är några bilder jag tog i slutet på mars! 

Idag har jag faktiskt påsklov (whohooo!!!) men eftersom jag har tenta nästa vecka innebär det inte speciellt mkt fritid (whohooo...). Jag har iaf inget obligatoriskt att göra så det är rätt chill, man kan planera tiden hur man vill. Idag har jag tex vårstädat hela balkongen. Skrubbat golvet, plockat runt bland alla krukor och köpt nya växter. Ser fram emot varma dagar där! Nu återgår jag till lite plugg och ikväll kommer mina föräldrar hit med foto-grejor jag inte orkat flytta hit ännu. KUL. Har ett sånt ryck nu och vill bara testa massvis av roliga ideér... 

Så ja, snart kommer lite nytt här hoppas jag - håll kik på tkjaerran @ instagram sålänge, där uppdaterar jag mycket mer <3 
Postat i kategorin: ....Vackert
02 Apr kl. 18.02

Jättegul

Skiner som en sol i den här tröjan från Zara 😙

Min garderob har nog aldrig någonsin varit så färgsprakande som den är just nu. Från att endast ha bestått av svarta eller vita plagg hänger där nu klänningar och tishor i allt från blått till rosa till gult. Längtar efter lite varmare temperatur så jag kan inviga dem ordentligt. Den gula historian ovan köpte jag jättespontant i Stockholm när jag hälsade på Sanne (Sanne bor i Uppsala nu och pluggar juridik!!) (Långt borta :( men är så stolt över henne). Fick ett ryck och kände att jag verkligen behövde något som var sjukt gult. Så kan det vara!
Postat i kategorin: ....Vackert
02 Apr kl. 17.36

Gray matters

Superturistig elefant som följde med hem fr Thailand :-) 

Idag har jag inte gjort många knop. För mig känns det ganska lyckat då söndagen inte innebär panikplugg och ångest så att göra ingenting är liksom bara positivt. Det är lite jag behöver kolla igenom innan morgondagen men mestadels kan jag slappa järnet utan dåligt samvete. 

Jag har planterat om lite växter och plockat undan efter gårdagens myshäng med Martin & Simon. Vi var hemma hos mig och sen gick vi runt i Lund ett tag. Var så taggad över att man kunde gå ute mitt i natten i bara en jacka. Behövde inte ens knäppa den (!!!!) vilket är THE greatest vårtecken. Aah, så lycklig.
Postat i kategorin: ....Vackert