Exempel på hur tavlorna kan se ut efter en måndagsövning

I skolan har vi varje vecka PBL-fall. Jag har faktiskt inte frågat vad det står för (haha) men en legitimerad gissning är något i form med problembaserat lärande.

På måndagen varje vecka samlas vi i grupp för att gå igenom fallet. Denna gång kom patienten Agneta in med bla smärta och instabilitet i vänster knä. Vi får en del mer detaljerade symptom och sedan tid för att brainstorma detta tillsammans med gruppen och vår handledare. Här känner man sig ganska förvirrad och ovetandes då områdena varje måndag är helt nya, därför sätter vi upp studiemål. Under veckan har vi i uppgift att delta på de föreläsningar som belyser områdena och även studera mycket på egen hand. På fredagen samlas vi igen och med hjälp av den kunskap som veckan givit ska vi kunna "lösa" problemet och se till att alla är med på noterna! 

De här övningarna är verkligen JÄTTEROLIGA för att man 1) känner sig som läkarteamet i Dr. House och 2) verkligen lär sig supermycket. Alla är så grymt duktiga och konceptet är bra då man tvingas ligga i fas om man ska hänga med på genomgångerna. Självfallet är fallen kopplade till vad vi ska lära oss i veckan men då det är ett högt tempo gäller det att diciplinen är god och egenstudierna ingående. Kort sagt så ersätter detta många av de lärarledda föreläsningar som annars kan bli väldigt enformiga och jag har iallafall själv mycket lättare för att erhålla kunskap såhär. 

Nu ska jag sätta mig och gå igenom veckans punkter och förbereda mig inför morgondagens föreläsningar om motoriska system och nervsystemets sjukdomar!