Det är många som uppskattar mina bilder och det är jag ju jätteglad över! Jag får in en del frågor om hur jag tar mina självporträtt, om det faktiskt är jag som tar dem (haha?) och vidare. Därför tänkte jag lägga upp en fin liten text om det :-)

Trots att man är lite begränsad då man ska vara både framför och bakom kameran ser jag inte någon anledning till att inte kunna få ut bra bilder. För mig behöver ett självporträtt inte bara vara en "bild på mig" utan precis som då jag fotar andra modeller vill jag ge max för att göra min tanke rättvisa. 

Först och främst, ja, det är jag som tar dem. Det som jag älskar med att kunna göra allt själv är just att ha all kontroll. Jag hatar att lägga över uppgifter på andra (detta sträcker sig långt utanför fotografering, jag är som gissat inte glad för grupparbeten i skolan heller ;)). Därför är självporträtt en bra sysselsättning enligt mig. Då kan jag inte skylla på någon annan eller ens behöva ta hänsyn till andra (arrogant_tjej_93....haha). 

Okej! Till utförande. Det jag ofta ser i folks "självporträtt"-kategori är bilder på dem själva, som typ ser lika dana ut. Samma vinkel, samma bakgrund, samma min. Det är ganska slätsruket. Hur ska man ändra detta då?

 

♥ Man måste våga testa nya saker och ge sig in på grejer man inte är helt bekväm i! Jag menar, blir bilderna skit behöver man ju inte visa dem för någon?

♥ Flytta dig från den säkra, vita väggen och dra med dig kameran på ett stativ någonstans. Jag anser att miljö och omgivning gör halva bilden och det innebär ju att ditt val kan lyfta bilden lika mycket som det kan förstöra. 

♥ En modells största styrka är att kunna spela lite teater. Det gör jättemycket och jag älskar när mina modeller är lite galna, det ger mycket större områden att spela på. Att fota en tyst, blyg modell är mycket svårare. När man är själv är där heller inte någon som bryr sig om hur man ser ut, då kan man ju spexa loss helt. Om man släpper "det söta leendet" och testar lite annat kommer det ge nya resultat. 

♥ Jag brukar inte sminka mig så mycket för jag är inte speciellt bra på det. Har man lite sminkkunskaper tycker jag dock man ska använda sig av dem! Det ger ju ännu ett lyft. 

♥ Använda fjärrutlösare. Men kom ihåg att vara snabb med att flytta den ur bild! Nu har jag blivit sjukaste pro på det, hahah, jag har den ju i handen på varje bild men vet lite mer hur man ska dölja det. Ibland slänger jag iväg den innan bilden knäpps för att kunna ha med båda händerna. På mina gamla bilder syns den ofta, nu i efterhand stör det mig som attan. 

♥ Lägg inte upp bilder du inte är nöjd med. Detta är nog för mig det viktigaste då det kommer till att visa mina verk. När man fotar genererar det massvis av bilder, vissa bättre än andra, vissa helt åt helsike hemska. Lägg inte upp fulbilderna i ett seriöst samanhang, visa dem isåfall för sig själva, annars drar de ner det professionella intrycket. Det är bättre att visa 3 bilder som du lagt ner mycket tid på än 10 halvdanna. Själv älskar jag att se behind-the-scenes-material och sådant men det kan man hitta i separata inlägg. Detta är också anledningen till varför jag aldrig "skickar alla" bilder till mina modeller. De får de färdiga bilderna som jag godkänt, resten har jag ingen som helst skyldighet att ge ut. Det enda sättet att kunna hävda sin upphovsrätt till bilderna är ju att äga raw-filerna. 


Hoppas detta gav lite tips och inspiration till självporträtt! Ha en fortsatt God Jul och allt ♥