Detta är något som är så svårt att skriva om, det finns liksom inga rätt eller fel inom foto, det är ju det som är så underbart. Jag tänkte iallafall ge min syn på det hela. Jag är självlärd, har inte gått några kurser eller linjer med fotoinriktning utan jag har haft ett intresse. Jag är en sån person som pillar på allt, testar allt, ändrar något och sen testar jag igen, försöker se skillnader och utvecklas. Det är faktiskt mitt bästa tips, att alltid vara nyfiken och försöka. Man är aldrig fullärd, inte inom något. 

♥ Titta på andras bilder och försök efterlikna. Detta låter lite copycat, men det är jättenyttigt att försöka efterlikna tekniker, effekter mm.
Det gör jag konstant, haha. 

♥ Om du jobbar med kompis-modeller (modeller som inte är så vana vid att vara framför kameran), försök hitta poser och miljöer som är naturliga för dem. En typsik bild som man annars ser är en tjej iklädd tuffa, sexiga kläder, höga klackar och någon tveksam sminkning, i en pose som ser fruktansvärt obekväm ut och nästan lite plågsam. Det känns som idén var: "åh, vi leker att du är Adriana Lima". Nej, hon tjänar pengar eftersom hon är bra på det hon gör, vi amatörer är inte det, lika bra att erkänna, haha. Det ser mest töntigt ut. Följande är några bilder på mina bildsköna vänner där jag haft detta i baktanke:

Linnea på bild! En tjej med grym stil och ett hår som jag älskar. Vi har tillsammans valt outfit och sedan letade jag efter ett bra ställe att vara på. Jag ville ha en intressant bakgrund och tycker de olika nivåerna + linjerna fixade det. Jag ville undvika de typiska "titta in i kameran och lee"-bilderna så vi körde lite andra poser. Denna är jag fortfarande nöjd med!

Denna bilden på mig har jag faktiskt inte tagit själv utan det står Filip för. Jag tar med den för att jag gillar den avslappnade känslan vilket leder mig in på nästa tips: ta bilder då modellen inte är redo! Inte då hon pratar eller något sådant men då hon/han inte är i en stel pose. Det kommer se mycket mer casual ut och det är ofta det jag försöker få fram. Här håller jag på med att fixa håret eller något, men trots oförberedelsen är det en av mina favoriter. En till grej med denna bilden är ljuset. Det kommer lite snett bakifrån, som ni ser. Sånt gillar jag. Helt enkelt, haha. 

Jag har tagit en del bilder på Albert också och detta är en favorit. Jag hade en bra plan för fotograferingen och valde plats med omsorg. Vi var på idrottsplatsen och skulle fota bilder till hans projektarbete. Han är avslappnad och i kläder han trivs med (för ja, jag är tillsammans med en sportnörd). Vi väntade ut kvällssolen och utnyttjade det varma ljuset för att få fram skuggorna väl. Skuggor är ju det som bygger upp ett ansikte, det är viktigt att inte jämna ut allt. 

♥ Bakom modellen. Vad finns där? Bara blur?
Jag tycker det är fint då man tänker på bakgrunden och inte bara fokuserar på modellen. På bilden under speglas den stora trädkronan i vattnet, det gav en cool effekt :-)Bilderna på Sofie har också lite genomtänkt bakgrund. Här tycker jag också att kläderna passar väldigt bra in, Sofie är så duktig på sånt! 


♥ Fixa saker själv! Jag har sagt detta innan men tar upp det igen då det är en grym taktik för att utvecklas. Ta självporträtt. Gör det med omsorg. Fixa omgivningen och allt så det passar till det du vill. Man har ju trots allt sig själv där i alla väder, det bör man ta vara på. Med tiden lär du dig vilka ljus som är smickrande för dig, vad som funkar och inte funkar. Testa olika vinklar, olika bakgrunder. Du kommer se hur ljuset påverkas av minsta lilla förändring, jag lovar. 

Har du frågor angånde detta så känn dig välkommen! Nedan kommer några exempel på självporträtt jag trixat ihop.