För hög kontrast, fel ljus och åtgärder
Kontrast i alla ära, men den ska inte finnas i överflöd. En bild med för hög kontrast får ofta extremt för ljusa partier samt för mörka. Detta ger också en del knepiga skuggor som lätt får modellen/objektet att se konstig ut, om man inte kan hantera dem.

Bilden under är tagen med bara någon sekunds skillnad, alltså med samma bakgrund, samma placering på solen (vilket i detta fallet är den enda ljuskällan) och samma bländare. Den första är tagen med en slutartid på 1/2000 sekund, alltså en väldigt kort slutartid. Inte ens det räckte för att återge rätt färger, det blev trots allt för ljust och stackars Rebecca fick det inte helt lätt med solen i ögonen vilket ger ett ansträngt uttryck. 

På bilden till höger har jag korrigerat detta genom några få omplaceringar och knapptryck. Vi är fortfarande belägna på samma plats (i en fönsterglugg i en gammal ruin) men jag har vänt in henne lite så att hon inte får något direkt solljus på sig. Eftersom hon nu sitter lite i skuggan måste jag förlänga slutartiden en aning för att bilden inte ska bli för mörk -skuggad sol lyser ju inte lika starkt som direkt sol. Jag går till 1/200 sekund vilket är ett ganska stort steg. Med en lite längre slutartid får jag även mer rörelse i bilden, tex håret som blåser i vinden blir inte helt fryst utan lite mjukare. Sminket blir inte lika utfrätt och Rebecca kan öppna ögonen utan att bli helt bländad. 

Några fler tankar om ljus & tips
- Då de ljusa partierna reflekterar solen ser modellen ofta mycket blekare ut (speciellt om hon/han har ljusare hy) när man fotar i stark belysning. Detta gäller såklart både solljus och artificiellt ljus (studio mm). Mörka plagg får inte heller sin egentliga färg vilket ofta får dem att se urtvättade ut, nästan lite sjaskiga.

- Precis som för mycket ljus kan ge överexponerade bilder (för ljusa bilder) med konstiga skuggor, kan bilder med för lite skuggor också bli fel. Det är trots allt skuggor som bygger upp ett ansikte, om vi nu pratar porträtt. Allas ansikte ser olika ut, har olika form, och därför faller skuggor olika. På grund av detta är det viktigt att hitta ett ljus som är smickrande för just den personen du ska fotografera. 

- Om din modell ska sminkas kan det vara bra att lägga på lite mer smink än vad du annars skulle gjort. Då menar jag inte foundation/puder osv, utan färger, ifall det ska vara ögonskugga, färgade läppar osv. Det kan vara svårt att få fram rätt styrka hos färgen, trots att man alltid kan förstärka dem senare i exempelvis Photoshop. 

Nedan följer några bilder där jag använt ljuset för att skapa skuggor, koncentrerat mig på olika ljuskällor för att få samman en stämning osv. Som ni ser är detta tänket med en hela tiden, inte bara just vid porträtt! 

Vad tyckte ni om detta inlägget? Bra eller dåligt, något som var oklart? :-) Kommentera ifall ni önskar fler inlägg om fototips mm!