31 Oct kl. 21.20

Nya läsare? :-)

Då jag har lyst med min frånvaro de senaste dagarna får jag inte riktigt ihop vart alla nya (för ja, det är verkligen en stor topp i statistiken) kommer ifrån?

Jag hälsar er iallafall varmt välkomna, lämna gärna en rad om vem ni är, det är alltid så himla kul att läsa :-) ♥

Lite somriga hälsningar från en då nybliven tudent-tjej! 
Postat i kategorin: ....Vackert
31 Oct kl. 21.03

Idag, inför lördagen (fotografering)

Hejsan hoppsan! Idag är det onsdag, Bonde söker fru på TV, det regnar, blåser, katten ligger i knäet. Ganska casual onsdag med andra ord. Dagen har bestått av en hel del (efter att ha säckat ihop och fått absolut ingenting gjort igår fick jag plötsligt energi till idag) och nu börjar ögonen faktiskt kännas ganska tunga.

Jag var uppe tidigt och anlände till Svedala halv 8. Frulle hos Albert, fick en stor kopp tee, han packade resväskan (för vissa är ju lyckligt lottade med höstlov) och halv 10 tog vi tåget mot Hyllie. Väl där var vi ju tvugna att besöka Emporia som alla andra nyfikna Skånebor och som misstänkt var vi inte enamma. Vem tar sig upp tidigt, en onsdag, drar med sig hela familjen och jagar extraprisvaror? Halva Malmö stad samt några danskar, uppenbarligen. Jag blev iallafall bjuden på en god lunch och efter det vinkade jag av Albert och drog själv till skolan för lite matte och elektronik. 

Bilderna nedan är lite inpirationsbilder jag fått skickade! På lördag är det nämligen dags för en ny fotografering, denna gången med en helt ny fotograf. Ni som är nya och känner er lite förvirrade kan hitta bilderna från sist jag fotograferades HÄR :-) Annars är det ju mest jag själv som är bakom kameran, men det är faktiskt riktigt kul med det här! 
Postat i kategorin: ....Min vardag
23 Oct kl. 12.13

Lite tips på bättre bilder #1

För hög kontrast, fel ljus och åtgärder
Kontrast i alla ära, men den ska inte finnas i överflöd. En bild med för hög kontrast får ofta extremt för ljusa partier samt för mörka. Detta ger också en del knepiga skuggor som lätt får modellen/objektet att se konstig ut, om man inte kan hantera dem.

Bilden under är tagen med bara någon sekunds skillnad, alltså med samma bakgrund, samma placering på solen (vilket i detta fallet är den enda ljuskällan) och samma bländare. Den första är tagen med en slutartid på 1/2000 sekund, alltså en väldigt kort slutartid. Inte ens det räckte för att återge rätt färger, det blev trots allt för ljust och stackars Rebecca fick det inte helt lätt med solen i ögonen vilket ger ett ansträngt uttryck. 

På bilden till höger har jag korrigerat detta genom några få omplaceringar och knapptryck. Vi är fortfarande belägna på samma plats (i en fönsterglugg i en gammal ruin) men jag har vänt in henne lite så att hon inte får något direkt solljus på sig. Eftersom hon nu sitter lite i skuggan måste jag förlänga slutartiden en aning för att bilden inte ska bli för mörk -skuggad sol lyser ju inte lika starkt som direkt sol. Jag går till 1/200 sekund vilket är ett ganska stort steg. Med en lite längre slutartid får jag även mer rörelse i bilden, tex håret som blåser i vinden blir inte helt fryst utan lite mjukare. Sminket blir inte lika utfrätt och Rebecca kan öppna ögonen utan att bli helt bländad. 

Några fler tankar om ljus & tips
- Då de ljusa partierna reflekterar solen ser modellen ofta mycket blekare ut (speciellt om hon/han har ljusare hy) när man fotar i stark belysning. Detta gäller såklart både solljus och artificiellt ljus (studio mm). Mörka plagg får inte heller sin egentliga färg vilket ofta får dem att se urtvättade ut, nästan lite sjaskiga.

- Precis som för mycket ljus kan ge överexponerade bilder (för ljusa bilder) med konstiga skuggor, kan bilder med för lite skuggor också bli fel. Det är trots allt skuggor som bygger upp ett ansikte, om vi nu pratar porträtt. Allas ansikte ser olika ut, har olika form, och därför faller skuggor olika. På grund av detta är det viktigt att hitta ett ljus som är smickrande för just den personen du ska fotografera. 

- Om din modell ska sminkas kan det vara bra att lägga på lite mer smink än vad du annars skulle gjort. Då menar jag inte foundation/puder osv, utan färger, ifall det ska vara ögonskugga, färgade läppar osv. Det kan vara svårt att få fram rätt styrka hos färgen, trots att man alltid kan förstärka dem senare i exempelvis Photoshop. 

Nedan följer några bilder där jag använt ljuset för att skapa skuggor, koncentrerat mig på olika ljuskällor för att få samman en stämning osv. Som ni ser är detta tänket med en hela tiden, inte bara just vid porträtt! 

Vad tyckte ni om detta inlägget? Bra eller dåligt, något som var oklart? :-) Kommentera ifall ni önskar fler inlägg om fototips mm! 


Postat i kategorin: ....Tips & Trix
21 Oct kl. 19.56

Golden April i gyllene lövverk

Gick på en frisk promenad idag, jag, mamma, hunden och April! Passade på att ta lite fina bilder nu innan alla löven trillar ner och blir till slask :-)

Det är väl de två översta bilderna jag gillar mest, men jag kan inte riktigt bestämma mig för den i färg eller den i svart-vitt. Vad tycker du?
Postat i kategorin: ....Hästar
20 Oct kl. 19.57

En vacker dag på gården

Lite bilder från idag!  När vi kom hem från Kristoffers träning gick vi upp i hagen, tog de dära "gårdsbilderna" pappa så länge tjatat om och kollade till småhästarna lite allmänt. Vi kunde snabbt konstatera att de mådde bra, de åt och sånt, som hästar gör. Sen vankades det fika på trädäcket (vi är i slutet av oktober och fikar i t-shirt på trädäcket, i Sverige land!?), mamma fotade loss med kameran och ja, det var väl det? Det är dagar som dessa det tål att upprepas hur fantastiskt det är att bo på landet. Inga oljud, inga bilar, inga grannar. Bara fint väder och djur och musik från mitt öppna sovrumsfönster.
Det är så värdefullt. 

Kan ju avslöja att det inte blev så mycket pluggande ikväll, men nog har jag uppdaterat från min frånvaro!

 
Postat i kategorin: ....Vackert
20 Oct kl. 18.26

Lite från dagens utflykt, BMX Malmö

Postat i kategorin: ....BMX
20 Oct kl. 16.56

Höstens palett

Igår var vädret lika underbart, så efter skolan åkte vi hela familjen + Alberto till skogen. Det är så skönt att bara gå, titta, fota, gå lite till, stanna, fota. Ja, ni fattar. De andra hänger inte riktigt med i mina svängar, de pratar mest om hur sakta jag går och att jag stannar för varje träd. Men titta på träden, jag menar, de är ju så fina. 

Jag älskar iallafall hösten, ni måste hålla med om att den är vacker? :-)

Postat i kategorin: ....Min vardag
20 Oct kl. 16.10

Just nu: VÄRLDENS VÄDER

Jag älskar detta, 17 grader varmt ute, solsken och ljumma vindar! Ibland bara trivs man. Det är denna hösten jag alltid drömmer om! Har nyss tvingat in mig för att plugga lite inför måndag, har min första tenta och det känns väl tja, inte alls bra? Eller ja, inte helt åt skogen, men en tenta ska väl aldrig kännas bra antar jag. Nä, jag ska bara leka liiiite till med alla nya bilder jag inte kunnat fixa (har stått utan photoshop då vi tömde och "fixade" min lilla dator, ni känner min depression hoppas jag!)

Bilden är tagen någon timme sedan, jag och min lilla Wilma i hösthagen! ♥
Postat i kategorin: ....Hästar
16 Oct kl. 18.50

Mobilt hej

Hej hej, tjo, jag lever! Sitter just nu på tåget hem från skolan, gick lite tidigare. Allt rullar på, första tentan om exakt 7 dagar, därav min blogg-frånvaro. Men det går fint!

Postat i kategorin: ....Vackert
13 Oct kl. 20.43

Vidgade vyerna lite

Idag avbröt jag mitt stillsamma köksplugghäng med lite action. Vi var och hejade på Albert, lärde mig lite mer om judo och kan nu hänga med i de enklaste samtalen. Kanske, lite, förhoppningsvis. Det var iallafall en trevlig stund, det gick bra och lokalen var fylld av vältränade killar i bar överkropp. Är dock ganska övertygad om att det inte är sporten för mig, jag skulle troligtvis gå av på mitten. Åtmindstånde vricka något allvarligt. Nej, jag får nog hålla mig stadigt på marken, eller på hästryggen :-)

2 översta, Andreas - 3 undre, Albert. 
Postat i kategorin: ....Vackert
07 Oct kl. 22.17

En helg

Lite såhär har min helg varit. Jag har trippat runt i mitt senaste köp, en skjorta i ljusrosa. Väldigt otippat, troligen det enda rosa jag äger, men jag föll för den. 


Sen har jag räknat lite matte. Faktiskt inte så mycket som jag planerat, vilket innebär att veckan blir desto mer matte-fylld, men jaja, det får man väl ta. 


Sen hag vi tagit farväl av de två sista katterna också, vi hittade nya hem till alla 6 ♥ Kommer dock sakna de små tassarna i trappan, men de får alla det bra :-)
Postat i kategorin: ....Vackert
07 Oct kl. 19.24

Thorn

Vi blev tvugna att skjuta upp den planerade fotograferingen i fredags på grund av ösregn, det kom från ingenstans och höll på hela dagen ut, skönt, bra, kul. I morse var vädret lite bättre, det regnade inte iallafall, så vi körde lite improviserat! :-) Vi får väl göra den egentliga planen en annan gång. 

Postat i kategorin: ....Porträtt
04 Oct kl. 17.11

Vad jag gjort under veckorna!

Ja, jag har ju faktiskt gjort en del, vilket syns på bloggen i form av tomrum. Sååå jag tänkte dela med mig utav några minnen jag snappat upp på mobilen. 

Jag fotade en hel del! Här har vi Rebecca i smink och in action, resultaten blev jag väldigt nöjd med faktiskt, speciellt den här bilden! Lägg märke till de obligatoriska smink-Gifflarna. 


Jag var ute med Alberto och åt god middag, just här firar vi att det var sista veckan av sommarlov och 8 månader tillsammans. Egentligen ville vi väl mest ha en bra anledning till att lyxa till det en kväll. Kan iallafall starkt rekommendera restaurangen, Texas Long Horn, om man är svag för grillat. 


Vi skåningar hade en relativt fin sommar också! Jag gick runt i bikini (den svarta, gamla, trogna JC-bikinin som jag inte kan släppa) och hade det göttans iallafall. Sen var vi nere vid sjön och gjorde akrobatiska övningar också, men det är en annan historia. 


Sen var det skoldags vilket innebar nollning! Det såg ut lite såhär, tror jag. 


Några veckor därpå var det nolle-avslutning, jag var fin i håret och blev skjutsad till Lund för god middag och massa upptåg. Det blev raketer och partaj! ♥ Efter det har jag inte förevigat något superintressant på min telefon, så, fortsättning följer! 
Postat i kategorin: ....Vackert
04 Oct kl. 14.16

Morgondagens fotografering!

Jag tänker mig att det kan bli lite såhäääär:

Postat i kategorin: ....Vackert
04 Oct kl. 10.23

You will never un-hear them

Den här musiken (jag vet inte om det är helt juridiskt sett rätt att kalla det musik, men okej) har förföljt mig nu i några dagar. Jag blir iallafall glad av det, så det är lugnt. Den sista är faktiskt helt okej, efter ett tag inser man hur lättroad man är! Sen är QI det underbara program som räddat så många sena kvällar samt givit mig mycket av den meningslösa fakta jag ligger inne med, stor rekommendation! 

 
Postat i kategorin: ....Vackert
03 Oct kl. 18.57

Jag fixade ju håret också ju!

Det blev ljusare! Ser lite lätt rött ut på bilderna. Lite rött var det då, direkt efter färgningen, men nu är det bara ljust :-) Jag gick inte väldigt ljust, fixade typ mest den mörka utväxten (som visade sig vara ett helt projekt för den stackars salongen) och tonade de überblekta topparna lite mörkare faktiskt. Allt som allt fick jag ett hår i samma färg utan någon ful skarv! Nöjd chey!

Nu ska jag plugga lite mer matte. Det är tillbaks till skolan, verkligen. Tillbaks till ordning och reda, det är något jag behöver har jag märkt. Annars blir jag fruktansvärt kinkig och arg på hela världen. Stackars mina vänner, jag måste vara bra på något annat, för de stannar ändå! ♥

Postat i kategorin: ....Vackert