Varning för mycket text :)

Nu har det gått någon månad sen jag la vantarna på min lilla bebis
, och tänkte skriva hur jag uppfattat den hittills och hurvida den levde upp till mina förväntningar osv. Det trillar in lite frågor då&då kring min kamera, så jag tänkte ta allt detta i ett och samma inlägg:Yttre: D90n är större än min gamla D60. Den är tyngre. Den är helt enkelt mer gedigen och känns väldigt bra i handen (enligt mig då). Den har smartare layout av knappar och genomtänkt placering av funktioner. Det är dock fortfarande en Nikon, så mer yttre skillnad finns egentligen inte att nämna. 

Pris: Jag köpte D90 kamerahus + kitobjektivet 18-105 3,5-5,6 för drygt 9,000 SEK. Kan säkert hittas billigare/dyrare. Tillägg som UV-filter mm är inte inräknat.

Nya funktioner:
Live-View: En sak som kom med denna kameran är Liveview (du kan se sökaren i lcd-skärmen då du fotograferar). Denna funktionen använder jag väldigt sällan. Dess autofokus är riktigt seg, och i rörelse är det i princip omöjligt att fokusera snabbt. Sen är jag så van vid att ha kameran nära ansiktet då jag fotograferar, så varför ändra sig?

Film i HD: D90n var först ut på marknaden med filmfunktionen, vilken många klankar ner på. Visst, den filmar såklart inte som en specialiserad filmkamera, men nu är den ju inte tänkt som det heller. Jag har inte filmat jättemycket, men lägger in den första filmen jag klippte ihop, som lite exempel. Kan säga redan här att i filmläget finns ingen autofokus, alltså måste du fokusera helt manuellt (det hade jag inte riktigt kläm på här, haha, men man lär sig fort). 
Som sagt, inte bästa filmningen ever made, men heller inte usel för att vara första gången ;)

Det var de två större förändringarna,alltså det som är nytt förutom prestandahöjningen. 

Inuti kameran: Det fanns två saker som fastgjorde mitt beslut om en ny kamera. Jag ville ha bättre ISO-hantering och tillgång till äldre objektiv. Detta hittade jag i D90n.

ISO: På min D60 kunde jag dra upp till max 800 innan bilden förstördes av allt brus. Nu tar jag lätt upp den i 1600 - 2000 utan enormt mycket brus. Jag har varit flitig med kameran nu i jul och då i svagt ljus, utan problem. Jag använder ofta ljusstarkare objektiv som f/1,8 för att lätta upp lite, men även med ett objektiv på ca 5 fungerar detta perfekt. Det hela är såklart relativt, en liten ljuskälla behövs såklart. 

Som ni ser blir bilderna inte helt åt skogen, och med lite photoshop på det kan det bli hur bra som helst. 

Motor i kamerahuset: På de lite billigare kamerorna sitter kamerans motor oftast i objektiven vilket ger ett begränsat antal objektiv om man vill kunna fota med autofokus. Nu när allt detta hänger på huset, kan jag använda lite äldre objektiv, som min D60 inte ens tog emot. Jag har länge fotat med pappas gamla 50mm innan jag nu i födelsedagspresent fick ett nytt, och trots 30 år på nacken fungerade det finemang. 

Vill du läsa mer om specifik teknik finner du det [HÄR].

Övriga plus:
- 4,5 bps: Det står i manualen att kameran kan ta upp till 4,5 bilder per sekund, dock har jag fått upp till 6 st. Beror klart på slutartider och format. Det kan även vara svårt att få alla dessa exponeringar skärpta, men övning ger färdighet! Här kommer ett litet bildexempel där jag använt serietagning.- 11 fokuspunkter: Till skillnad från min D60 som hade 3 fokuspunkter, är 11 ett rejält uppsving. Det ger lite mer frihet till placering osv, och jag finner det lättare att få skärpa på objekt i rörelse. 

Summa sumarum kan jag gott rekommendera den här kameran om du vill uppgradera dig, men inte har lust att lägga ut 20,000 :-. Den fyller mina behov och framför allt faller den mig perfekt i smaken. Jag kan inte direkt hitta några negativa saker. Det skulle vara saknaden av vädertätning, men å andra sidan: Vem är tvingad ut i spöregn för att att fota?

Detta är de saker jag kommer på just nu. Har du frågor utöver detta är det fritt fram, jag svarar så gott jag kan. Hoppas detta gav en liten hint till hurvida D90 är kameran för dig eller inte.
Kika gärna vidare på bloggen för att hitta bilder tagna med kameran ;)